Soor 22 symposium groot succes

Over Spoor 22

Spoor 22 maakt zich, in de regio Rotterdam en Den Haag, hard om de MBO Sociaal Werker een professioneel podium te geven. Een podium dat ze verdienen.
Lees verder

Juliette Johnson, MBO student

Dankzij Spoor 22 is er goed contact ontstaan tussen instellingen en scholen. Samen bekijken wij hoe onze lessen beter kunnen aansluiten bij de praktijk.
Lees verder

Zeenul Rahiminejad, cliëntondersteuner praktische dienstverlening, Wijkz

Ik vroeg me in het begin wel af: Ben ik wel goed genoeg als mbo’er? Nu weet ik dat ik als mbo’er een goede opleiding heb gevolgd en veel ervaring heb door de uitgebreide stage.
Lees verder

Symposium 2022

De MBO student is onmisbaar. Ze zijn snel en hebben een hands on mentaliteit.
Lees verder

Gio Ipcedencia, Participatiemakelaar, DOCK

MBO Sociaal Werkers maken goed contact en weten wat er speelt in buurten en wijken. Die skills zie ik ook terug bij mijn stagiaires. Dat zijn mijn toekomstige collega’s!

Barbara Boom, opleidingsmanager

De MBO student is onmisbaar in de functiemix van vrijwilligers/MBO’ers/ HBO- ad en HBO bachelor. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de leefwereld en de systeemwereld van bewoners.

Alumni aan het woord: Nitai Doelam

Stipt om 9 uur in de ochtend heb ik een uitermate alerte en frisse Nitai aan de telefoon voor een kort interview over zijn ervaringen als mbo stagiaire/medewerker bij Welzijn Capelle.

Nitai is 19 jaar, raadslid van de Capelse Adviesraad Sociaal Domein, volgt de sociaal werk opleiding aan het Albeda, loopt sinds 2021 stage bij Welzijn Capelle en is hier in september 2022 in dienst getreden als assistent buurtcoach. Zijn afstudeerdatum staat ergens gepland in eind 2022 en begin 2023. Daarna door naar het hbo, welke studie het exact gaat worden is nog niet bekend.

Leren en werken
Nitai is open en eerlijk over zijn opleiding en stage. Het ging best wat lastig in het begin omdat de opleiding met een nieuw modulair onderwijs werkte. Dit sloot niet aan op de behoefte van vooruitkijken en plannen van Nitai en op zijn stage bij Welzijn Capelle. Een voorbeeld: de opleiding keurde een evaluatiemethode van Welzijn Capelle af omdat het volgens de opleiding “niet aansloot op de praktijk”. De communicatie tussen het Albeda College en Welzijn Capelle was verbeterd nadat er een vast contactpersoon voor werd aangewezen op de opleiding.

De stage zelf was intensief; je wordt behoorlijk in het diepe gegooid. Je leert goed improviseren en handelen in diverse situaties. Dit komt zeker ook door de diversiteit aan rollen die je hebt als sociaal weker. De stageloopbaan van Nitai begon met het meelopen met de buurtcoach in verschillende Capelse wijken. Daarna kreeg Nitai meer en meer inbreng in o.a. vergaderingen. Volgende stap was als assistent-projectleider Samen Op Pad en tot slot was Nitai zelf projectleider Samen op Pad. Nu dus parttime aan het werk als assistent buurtcoach.

Nitai geeft aan dat hij zich vooral in de praktijk goed heeft kunnen ontwikkelen, juist door de verschillende situaties die hij tegenkwam; mensen helpen, vergaderingen bijwonen, presenteren voor grote groepen etc. In die zin was zijn stage uniek. Hij merkte dat zijn stagebegeleider blij was met een mbo student “want die heeft ervaring met het werk en de mensen’!

 

Toekomst

Lekker blijven werken en studeren, liefst in een duale vorm.
Enne, je moet het zelf doen!

Dat gaat Nitai wel lukken denken wij…