Soor 22 symposium groot succes

Over Spoor 22

Spoor 22 maakt zich, in de regio Rotterdam en Den Haag, hard om de MBO Sociaal Werker een professioneel podium te geven. Een podium dat ze verdienen.
Lees verder

Juliette Johnson, MBO student

Dankzij Spoor 22 is er goed contact ontstaan tussen instellingen en scholen. Samen bekijken wij hoe onze lessen beter kunnen aansluiten bij de praktijk.
Lees verder

Zeenul Rahiminejad, cliëntondersteuner praktische dienstverlening, Wijkz

Ik vroeg me in het begin wel af: Ben ik wel goed genoeg als mbo’er? Nu weet ik dat ik als mbo’er een goede opleiding heb gevolgd en veel ervaring heb door de uitgebreide stage.
Lees verder

Symposium 2022

De MBO student is onmisbaar. Ze zijn snel en hebben een hands on mentaliteit.
Lees verder

Gio Ipcedencia, Participatiemakelaar, DOCK

MBO Sociaal Werkers maken goed contact en weten wat er speelt in buurten en wijken. Die skills zie ik ook terug bij mijn stagiaires. Dat zijn mijn toekomstige collega’s!

Barbara Boom, opleidingsmanager

De MBO student is onmisbaar in de functiemix van vrijwilligers/MBO’ers/ HBO- ad en HBO bachelor. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de leefwereld en de systeemwereld van bewoners.

MBO Sociaal werkers dragen bij aan een krachtig netwerk

We kijken bij nieuwe collega’s niet naar diploma’s maar naar competenties’, aldus Eric Wichgers, directeur van Figulus Welzijn in Aalten. Hij vertelt over hoe een sterk lokaal netwerk bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Én over wat de meerwaarde van de mbo sociaal werker daarbij is.

WAT WILLEN JULLIE ALS FIGULUS BEREIKEN?

‘Een samenleving waarin iedereen mee kan doen. We werken daarvoor samen met 400 ‘vaste’ vrijwilligers, een poule van flexibele vrijwilligers, en organisaties. Denk aan kerkelijke organisaties, sport- en muziekverenigingen, de gemeente, de politie, de Kulturhusen, de woningbouwvereniging, huisartsen….Samen versterken we de dorpen en buurtschappen, helpen de mensen die dat nodig hebben en ondersteunen activiteiten die bewoners initiëren. Wij hebben een coördinerende rol, zijn de smeerolie in dat netwerk.’

EN DAT DOE JE OOK MET MBO SOCIAAL WERKERS?

‘Ja, juist met mbo sociaal werkers; we hebben meer mbo sociaal werkers dan hbo’ers in huis. We kijken bij nieuwe collega’s niet naar diploma’s maar naar competenties. Het gaat er bij ons om dat je het basisgevoel hebt dat nodig is voor dit werk. Je opleiding weegt dan minder zwaar. Methodes en methodieken kun je leren.’

WAT IS DE SPECIFIEKE KRACHT VAN DE MBO SOCIAAL WERKER?

‘Vooropgesteld: Je wilt een mix van medewerkers. Voor projecten bijvoorbeeld heb je hbo’ers nodig. Zij hebben vaak meer overzicht, organiserend vermogen en denkkracht. Mbo’ers zijn vaak meer hands on en laagdrempelig. En met name dat laatste is belangrijk voor het opbouwen en in stand houden van netwerken. Zij krijgen mensen mee. Een voorbeeld: Een aantal buurtschappen in de gemeente betrekken ging niet vanzelf, tot een van onze collega’s meeging. Hij sprak het dialect, schakelde makkelijk met de mensen en er ontstond meteen vertrouwen.’ Hij vervolgt: ‘Mbo’ers passen goed in ons streven naar een inclusieve samenleving. Met name kwetsbare bewoners die veelal niet hoog opgeleid zijn, doen een beroep op ons. Mbo sociaal werkers leggen makkelijk contact met hen en hebben daarmee ook een belangrijke brugfunctie als er specialistische zorg nodig is. Dankzij ons netwerk is die trouwens minder vaak nodig.’

DE MBO SOCIAAL WERKER HEBBEN WE KEIHARD NODIG DUS?

‘Zeker, want mede omdat ze zo toegankelijk zijn, dragen ze bij aan dat krachtige netwerk!’