De wereld van welzijn is volop in beweging: de relatie tussen welzijnsorganisaties en burgers verandert, het Rijk decentraliseert taken naar gemeenten en de beschikbare middelen nemen af. Ook in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag is deze transitie volop aan de gang. Het bestaansrecht van de welzijnssector is niet langer vanzelfsprekend en welzijnsorganisaties zijn op zoek naar hun rol en positie ten opzichte van individuele burgers, andere professionele disciplines (zoals woningbouwverenigingen en zorginstellingen) en de gemeentelijke overheid. De omvang van de regio en de grootstedelijke context met probleemcumulatie maken het transformatieproces complex. Men geeft aan dat grote steden, zoals Rotterdam en Den Haag, diversiteit en multiproblematiek kennen. Jonge professionals moeten, meer dan in de rest van het land, stevig in hun schoenen staan en specifieke vaardigheden hebben om duurzaam inzetbaar te kunnen zijn.
Er blijkt sterke behoefte aan professionalisering van het sociaal werk. Kernbegrippen hierin zijn samenwerken, netwerken, ondernemen, communiceren, creatief denken, zelfregulering en het aannemen van een lerende en onderzoekende houding. Deze competenties zijn niet nieuw, echter, de werkgevers hebben aangegeven dat in het nieuwe werken deze competenties anders ingezet en aangeleerd moeten worden. Er is zowel behoefte aan generalistische professionals die breed zijn opgeleid, en ook een specialistische kijk hebben op een bepaald gebied, als aan specialisten die ook het grote plaatje in het achterhoofd houden.
Deze ontwikkelingen leiden tot nieuwe beroepen, een veranderende arbeidsmobiliteit en daarom tot meer vraag naar permanente educatie en innovatie van opleidingen. In deze beroepen vormen het handhaven van de eigen regie van burgers en (technologische) innovaties in het proces van ondersteuning het speerpunt.
De ambitie van Spoor 22 is om met deze vierjarige (2018-2022) regionale co-makership te komen tot een samenhangend, innovatief en duurzaam beroepsopleidingsaanbod op niveau 4 t/m 6 op het gebied van welzijn, sociaal werk, maatschappelijke ondersteuning en jeugd- en opvoedhulp.
Zo realiseren we gezamenlijk een goede aansluiting op de steeds veranderende arbeidsmarkt.
Spoor 22 is landelijk de eerste RIF aanvraag specifiek in de branche welzijn en maatschappelijke ondersteuning. Het zo goed mogelijk opleiden van de student staat hierbij centraal.
We werken intensief samen met de volgende partners uit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH):
Spoor 22 wordt in het Haagse ondersteund door de Gemeente Den Haag en werkgeversorganisaties ZorgZijn Werkt. Ook de brancheorganisatie voor het sociaal werk in Nederland ondersteunt het initiatief. Per partner worden er afspraken gemaakt over de invulling van de samenwerking. Wij hanteren daarbij een ontwikkelingsgerichte aanpak met veel aandacht voor onderzoek, expliciet leren, experimenteren en kennisdeling. Deze aspecten komen vooral samen in de zogenaamde innovatieplaatsen, bestaande of nieuw op te richten fysieke of virtuele plekken waar mbo- en hbo studenten/docenten, begeleiders, lectoren, professionals en gebruikers elkaar treffen.