Van stagiaire naar beginnend beroepsbeoefenaar…
16442
post-template-default,single,single-post,postid-16442,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Van stagiaire naar beginnend beroepsbeoefenaar…

Van stagiaire naar beginnend beroepsbeoefenaar…

Drie jaar geleden is het alweer dat de eerste gesprekken met de combinatiestudenten werden gevoerd. Een dubbele opleiding van Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Sociaal Cultureel Werk een stage in de kinderopvang en een stage bij Buurtwerk. Een flinke opgave voor de studenten die dit traject zijn aangegaan. Voor alle studenten een traject met bergen en dalen maar vooral ook met veel pieken.

Zo kom ik als praktijkopleider op een middag op kantoor voor een voortgangsgesprek met Lisa en haar begeleider Anya. Lisa loopt binnen Buurtwerk haar stage bij samenlevingsopbouw. Een nieuwe opdracht in Zoetermeer die zich richt op het versterken van buurten en wijken door mensen met elkaar te verbinden en te ondersteunen bij het inzetten van hun talenten. Voordat het gesprek begint vang ik een gesprek op tussen Lisa en Anya. De laatste stand van zaken worden doorgenomen over een bewonersinitiatief, genaamd de Griekse Boog,  waar Lisa een grote rol in heeft gespeeld. “De Griekse Boog” is een  huiskamerproject waar in samenwerking met de woningbouw en de wijkmanager een woning beschikbaar is gesteld om activiteiten voor, door en met bewoners te organiseren. Lisa heeft nog even een telefoontje gepleegd met de wijkmanager en verteld haar bevindingen.

Wat ik op dat moment zie gebeuren is zoveel zeggend dat een voortgangsgesprek eigenlijk overbodig is geworden. De betrokkenheid, de communicatie, de verantwoordelijkheid en de klik tussen stagiaire en werkbegeleider zijn als die van twee collega’s die werkoverleg hebben. Als Lisa vertelt over haar rol bij de opzet van de Griekse Boog straalt het enthousiasme en de professionaliteit er vanaf. Mijn collega Anya vraagt of er niet iets te regelen valt om Lisa een baan aan te bieden binnen de SWK Groep. Lisa kiest er voor nu voor om verder te studeren maar dat wij haar in de toekomst tegen gaan komen in het werkveld lijkt wel vast te staan want ze is geknipt voor het vak!

Suzanne Luyken – Praktijkopleider Zoetermeer

Geen reactie's

Geef een reactie