Soor 22 symposium groot succes

Over Spoor 22

Spoor 22 maakt zich, in de regio Rotterdam en Den Haag, hard om de MBO Sociaal Werker een professioneel podium te geven. Een podium dat ze verdienen.
Lees verder

Juliette Johnson, MBO student

Dankzij Spoor 22 is er goed contact ontstaan tussen instellingen en scholen. Samen bekijken wij hoe onze lessen beter kunnen aansluiten bij de praktijk.
Lees verder

Zeenul Rahiminejad, cliëntondersteuner praktische dienstverlening, Wijkz

Ik vroeg me in het begin wel af: Ben ik wel goed genoeg als mbo’er? Nu weet ik dat ik als mbo’er een goede opleiding heb gevolgd en veel ervaring heb door de uitgebreide stage.
Lees verder

Symposium 2022

De MBO student is onmisbaar. Ze zijn snel en hebben een hands on mentaliteit.
Lees verder

Gio Ipcedencia, Participatiemakelaar, DOCK

MBO Sociaal Werkers maken goed contact en weten wat er speelt in buurten en wijken. Die skills zie ik ook terug bij mijn stagiaires. Dat zijn mijn toekomstige collega’s!

Barbara Boom, opleidingsmanager

De MBO student is onmisbaar in de functiemix van vrijwilligers/MBO’ers/ HBO- ad en HBO bachelor. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de leefwereld en de systeemwereld van bewoners.

Van stagiaire naar beginnend beroepsoefenaar

Drie jaar geleden is het alweer dat de eerste gesprekken met de combinatiestudenten werden gevoerd. Een dubbele opleiding van Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Sociaal Cultureel Werk een stage in de kinderopvang en een stage bij Buurtwerk. Een flinke opgave voor de studenten die dit traject zijn aangegaan. Voor alle studenten een traject met bergen en dalen maar vooral ook met veel pieken.

Zo kom ik als praktijkopleider op een middag op kantoor voor een voortgangsgesprek met Lisa en haar begeleider Anya. Lisa loopt binnen Buurtwerk haar stage bij samenlevingsopbouw. Een nieuwe opdracht in Zoetermeer die zich richt op het versterken van buurten en wijken door mensen met elkaar te verbinden en te ondersteunen bij het inzetten van hun talenten. Voordat het gesprek begint vang ik een gesprek op tussen Lisa en Anya. De laatste stand van zaken worden doorgenomen over een bewonersinitiatief, genaamd de Griekse Boog,  waar Lisa een grote rol in heeft gespeeld. “De Griekse Boog” is een  huiskamerproject waar in samenwerking met de woningbouw en de wijkmanager een woning beschikbaar is gesteld om activiteiten voor, door en met bewoners te organiseren. Lisa heeft nog even een telefoontje gepleegd met de wijkmanager en verteld haar bevindingen.

Wat ik op dat moment zie gebeuren is zoveel zeggend dat een voortgangsgesprek eigenlijk overbodig is geworden. De betrokkenheid, de communicatie, de verantwoordelijkheid en de klik tussen stagiaire en werkbegeleider zijn als die van twee collega’s die werkoverleg hebben. Als Lisa vertelt over haar rol bij de opzet van de Griekse Boog straalt het enthousiasme en de professionaliteit er vanaf. Mijn collega Anya vraagt of er niet iets te regelen valt om Lisa een baan aan te bieden binnen de SWK Groep. Lisa kiest er voor nu voor om verder te studeren maar dat wij haar in de toekomst tegen gaan komen in het werkveld lijkt wel vast te staan want ze is geknipt voor het vak!

Suzanne Luyken – Praktijkopleider Zoetermeer