Soor 22 symposium groot succes

Over Spoor 22

Spoor 22 maakt zich, in de regio Rotterdam en Den Haag, hard om de MBO Sociaal Werker een professioneel podium te geven. Een podium dat ze verdienen.
Lees verder

Juliette Johnson, MBO student

Dankzij Spoor 22 is er goed contact ontstaan tussen instellingen en scholen. Samen bekijken wij hoe onze lessen beter kunnen aansluiten bij de praktijk.
Lees verder

Zeenul Rahiminejad, cliëntondersteuner praktische dienstverlening, Wijkz

Ik vroeg me in het begin wel af: Ben ik wel goed genoeg als mbo’er? Nu weet ik dat ik als mbo’er een goede opleiding heb gevolgd en veel ervaring heb door de uitgebreide stage.
Lees verder

Symposium 2022

De MBO student is onmisbaar. Ze zijn snel en hebben een hands on mentaliteit.
Lees verder

Gio Ipcedencia, Participatiemakelaar, DOCK

MBO Sociaal Werkers maken goed contact en weten wat er speelt in buurten en wijken. Die skills zie ik ook terug bij mijn stagiaires. Dat zijn mijn toekomstige collega’s!

Barbara Boom, opleidingsmanager

De MBO student is onmisbaar in de functiemix van vrijwilligers/MBO’ers/ HBO- ad en HBO bachelor. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de leefwereld en de systeemwereld van bewoners.

Aandacht voor preventie, positieve gezondheid en sociale stabiliteit in tijden van corona

Bron: Movisie
Sociaal werk werd een cruciaal beroep genoemd in de coronacrisis. De lessen die we uit de coronacrisis leren, maken duidelijk dat sociaal werk ook een cruciaal beroep blijft als de crisis straks voorbij is. Sociaal werkers dragen bij aan positieve gezondheid, aan preventie en signalering en aan sociale stabiliteit. En als we al iets geleerd hebben van deze crisis, dan is het wel dat dit nu juist de aspecten zijn waar we de komende jaren volop in moeten blijven investeren.

Wie had begin maart kunnen denken dat onze wereld zo radicaal zou veranderen? De economie kwam vrijwel tot stilstand. Alle aandacht was plotseling gericht op de mensen in de cruciale beroepen. Daar werd in oorlogstaal over gesproken: het ging om de mensen in de frontlinie, zij waren onze helden. Aanvankelijk leek dat vooral te gaan om artsen en IC-verpleegkundigen in de ziekenhuizen. Later kwamen daar ook andere verpleegkundigen en de verzorgenden bij. Maar ook de sociaal werkers werden herontdekt. Hun betekenis voor mensen in deze crisis bleek dermate van belang, dat zij als totale beroepsgroep ook snel tot de cruciale beroepen werden gerekend.

Dat is terecht, want sociaal werkers staan in nauw contact met kwetsbare mensen en kwetsbare groepen, houden ook in tijden van crisis vol als contact maken niet gemakkelijk is en dragen bij aan verbinding tussen groepen mensen in kwetsbare wijken. Ook signaleren zij tijdig wat er nodig is voor mensen die met veel problemen tegelijkertijd te maken hebben en voorkomen daarmee veel leed en overbodige zorg. Waarom is het sociaal werk een cruciaal beroep? En wat hebben we geleerd van de coronacrisis? We stippen enkele onderwerpen aan.

Lees het volledige artikel hier.