De kracht van de mbo sociaal werker
16273
post-template-default,single,single-post,postid-16273,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

De kracht van de mbo sociaal werker

De kracht van de mbo sociaal werker

Wat is er nodig om mbo sociaal werkers een stevigere positie te geven in de sector? Met deze vraag gaan werkgevers en onderwijs de komende jaren aan de slag. Op 1 oktober trapten ze af met een conferentie. Een kleine greep uit wat dat opleverde.

Positie mbo sociaal werker

Hoe kan het dat de positie van de mbo sociaal werker als het gaat om stageplekken en arbeidsmarktperspectief niet sterk is, terwijl mbo sociaal werkers onmisbaar zijn in de haarvaten van de samenleving en het fundament zijn van de uitvoering van sociaal werk? Als belangrijkste reden geeft Jacqueline Karsten, programmamanager Domein Zorg en Welzijn ROC van Amsterdam / ROC van Flevoland, dat de waarde van mbo’ers te weinig zichtbaar is. Daarnaast wordt als reden genoemd dat er onbewust een ‘hbo’isering’ heeft plaatsgevonden. Beslissers hebben zelf vaak ook een hbo of wo opleiding en ‘soort kiest soort’.

De specifieke kracht van de mbo sociaal werker

Die zichtbaarheid en positie moeten dus beter want mbo’ers hebben een praktische instelling en sluiten makkelijk aan bij verschillende doelgroepen. Hun aanpak past daarmee goed bij de actuele vraag naar sociaal werk, waarin de nadruk ligt op erop af gaan, naast inwoners en cliënten staan en problemen integraal aanpakken, aldus Feruze Sarikas, Projectleider Spoor22.

‘In de praktijk blijken het werk, de kwaliteit en skills van mbo sociaal werkers onvervangbaar,’ Simone Kukenheim, wethouder Amsterdam

Hoe kan het beter?

Volgens Godfried Lambriex, regiodirecteur Amstel & Zaan bij DOCK, helpt het wanneer teams als collectief een rol spelen bij het vervullen van vacatures. Zo komt de nadruk te liggen op welke kwaliteiten er nodig zijn en ontstaan er gemengde teams waarin mbo’ers en hbo’ers elkaar aanvullen. Daarnaast kunnen werkgevers en onderwijs samen kijken naar een curriculum dat beter past bij wat in het werkveld nodig is. Ook moet de samenwerking in de driehoek werkgevers, gemeenten en onderwijs steviger worden. Zowel onderwijs als werkgevers spraken zich uit om te investeren in, met name regionale, samenwerking zodat zij gezamenlijk op kunnen trekken. Bijvoorbeeld samen bij gemeenten aan kloppen om de kracht van de mbo sociaal werker voor het voetlicht te brengen.

Kijk hier de conferentie terug

Meer informatie uit de conferentie ‘De kracht van de mbo sociaal werker’

Meer lezen

Geen reactie's

Geef een reactie