Soor 22 symposium groot succes

Over Spoor 22

Spoor 22 maakt zich, in de regio Rotterdam en Den Haag, hard om de MBO Sociaal Werker een professioneel podium te geven. Een podium dat ze verdienen.
Lees verder

Juliette Johnson, MBO student

Dankzij Spoor 22 is er goed contact ontstaan tussen instellingen en scholen. Samen bekijken wij hoe onze lessen beter kunnen aansluiten bij de praktijk.
Lees verder

Zeenul Rahiminejad, cliëntondersteuner praktische dienstverlening, Wijkz

Ik vroeg me in het begin wel af: Ben ik wel goed genoeg als mbo’er? Nu weet ik dat ik als mbo’er een goede opleiding heb gevolgd en veel ervaring heb door de uitgebreide stage.
Lees verder

Symposium 2022

De MBO student is onmisbaar. Ze zijn snel en hebben een hands on mentaliteit.
Lees verder

Gio Ipcedencia, Participatiemakelaar, DOCK

MBO Sociaal Werkers maken goed contact en weten wat er speelt in buurten en wijken. Die skills zie ik ook terug bij mijn stagiaires. Dat zijn mijn toekomstige collega’s!

Barbara Boom, opleidingsmanager

De MBO student is onmisbaar in de functiemix van vrijwilligers/MBO’ers/ HBO- ad en HBO bachelor. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de leefwereld en de systeemwereld van bewoners.

Erken de kwaliteit van de MBO Sociaal Werker

‘Blijf kijken naar welke kwaliteiten je nodig hebt op de werkvloer’. Dat is de boodschap van hoofd P&O Sonja Appelman. Zij werkt bij Stichting De Tussenvoorziening in Utrecht, die verschillende vormen van opvang biedt aan mensen die (tijdelijk) dakloos zijn.

JULLIE MAKEN ONDERSCHEID TUSSEN MBO- EN HBO-FUNCTIES

‘Dat klopt. Zo’n 30% van de functies is een mbo-functie. Maar niet iedere mbo-functie wordt ingevuld door een sociaal werker met een mbo-diploma. Dat geldt overigens ook voor de hbo-functies. We vinden het belangrijker om te kijken wat nodig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat we iemand zoeken met hbo werk- en denkniveau voor schuldenproblematiek. Dat kan dan ook iemand zijn zonder sociaalwerkachtergrond met ervaring in de financiële sector. Of iemand met een mbo-diploma met veel specifieke werkervaring. We stimuleren collega’s die doorgroeien wel om een EVC-traject (Erkenning Verworven Competenties) of een hbo-opleiding te gaan volgen.’

EN ANDERSOM: DE HBO’ER OP MBO-NIVEAU?

‘Ja dat kan ook. Daar ben ik alleen niet zo’n voorstander van. Het is zo dat de meeste mbo sociaal werkers bij ons werken in de nachtopvang en de crisisopvang. Zij zijn ondersteunend aan de hbo sociaal werkers die verantwoordelijk zijn voor individuele begeleiding van cliënten. Die begeleiding vraagt om een aanpak waarbij analytisch vermogen, onderzoeksvaardigheden en toekomstgerichtheid nodig zijn. De mbo sociaal werkers in de opvang zijn meer in het hier en nu bezig met cliënten. Zij zien heel goed wat er gebeurt met cliënten en wat zij nodig hebben. Dit vertalen ze vervolgens voor de begeleider. Als een hbo’er een mbo-functie vervult, bestaat het risico dat hij of zij meer wil bieden aan cliënten dan er in de functie zit. Dat kan goede begeleiding in de weg zitten en moet je met elkaar niet willen. De kracht zit in de juiste combinatie; als iedereen werkt vanuit zijn kwaliteiten.’

HOE ORGANISEER JE DAT?

‘Door te streven naar balans in diversiteit. Dat is qua aansturing niet altijd makkelijk, want je moet als leidinggevende meer schakelen. Maar alleen met de juist gekwalificeerde medewerker op de juiste plek, kun je goede hulp bieden. Dus blijf kijken naar welke kwaliteiten je nodig hebt op de werkvloer. En erken de kwaliteiten van de mbo’er en de opleiding die hij gevolgd heeft, zodat het niet gaat wrikken op de werkvloer.’