Soor 22 symposium groot succes

Over Spoor 22

Spoor 22 maakt zich, in de regio Rotterdam en Den Haag, hard om de MBO Sociaal Werker een professioneel podium te geven. Een podium dat ze verdienen.
Lees verder

Juliette Johnson, MBO student

Dankzij Spoor 22 is er goed contact ontstaan tussen instellingen en scholen. Samen bekijken wij hoe onze lessen beter kunnen aansluiten bij de praktijk.
Lees verder

Zeenul Rahiminejad, cliëntondersteuner praktische dienstverlening, Wijkz

Ik vroeg me in het begin wel af: Ben ik wel goed genoeg als mbo’er? Nu weet ik dat ik als mbo’er een goede opleiding heb gevolgd en veel ervaring heb door de uitgebreide stage.
Lees verder

Symposium 2022

De MBO student is onmisbaar. Ze zijn snel en hebben een hands on mentaliteit.
Lees verder

Gio Ipcedencia, Participatiemakelaar, DOCK

MBO Sociaal Werkers maken goed contact en weten wat er speelt in buurten en wijken. Die skills zie ik ook terug bij mijn stagiaires. Dat zijn mijn toekomstige collega’s!

Barbara Boom, opleidingsmanager

De MBO student is onmisbaar in de functiemix van vrijwilligers/MBO’ers/ HBO- ad en HBO bachelor. Zij zijn een onmisbare schakel tussen de leefwereld en de systeemwereld van bewoners.

Hoge uitstroom sociaal domein; Het gaat niet alleen om het salaris.

De uitstroom in het sociaal domein is hoog: in vijf jaar tijd vertrekt bijna de helft van de medewerkers. De belangrijkste vertrekredenen zijn een gebrek aan persoonlijke ondersteuning door de direct leidinggevenden, de inhoud en uitdaging van het werk, beperkte ontwikkelmogelijkheden en de verdeling van de werkdruk.  Dat blijkt uit het onderzoek ‘Behoud van medewerkers in het sociaal domein’ dat onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix deed in opdracht van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).

‘Mensen die werken in de thuiszorg, sociaal werk of jeugdzorg zijn intrinsiek sterk gemotiveerd om daar te willen werken. Het salaris is en blijft belangrijk, maar er is meer nodig om de problemen op te lossen. Het bieden van uitdagend werk en vooral goede begeleiding is ook belangrijk’, zegt Kitty Poppelaars, FNV.

UITSTROOM KAN VOORKOMEN WORDEN

Meer dan de helft van de vrijwillig vertrokken medewerkers geeft aan dat de werkgever iets had kunnen doen om vertrek te voorkomen, zoals betere communicatie van de leidinggevende. In dit onderzoek zijn veel goede voorbeelden zichtbaar gemaakt waarmee medewerkers langer behouden kunnen worden voor het sociaal domein.

Bij organisaties in het sociaal domein ligt de financiering van het werk de afgelopen jaren onder druk. Het werk is anders georganiseerd, met bijvoorbeeld zelfsturende teams. Medewerkers missen daardoor de ondersteuning van de leidinggevende en organisatie. Voor goed werkgeverschap is ook goed opdrachtgeverschap nodig.

Hans Buijing van Zorgthuisnl:

Werkgevers willen hier graag meer in investeren. Onze medewerkers zijn immers ons grootste kapitaal en daar moeten we zuinig op zijn.

‘Maar het water staat ons aan de lippen. Op onze contracten met bijvoorbeeld gemeenten is de afgelopen jaren alleen maar bezuinigd. In deze race to the bottom hebben we geen geld meer over om te zorgen voor goede begeleiding van en perspectief aan onze medewerkers. Al het vet is van de botten gesneden de afgelopen jaren. Er moet echt geld bij, en dus niet alleen voor de lonen, maar vooral ook voor de interne begeleiding en ontwikkeling. Goedkoop blijkt anders duurkoop!’

MEDEWERKERS SOCIAAL DOMEIN TEVREDEN OVER WERKINHOUD

Veel medewerkers zijn in het sociaal domein gaan werken voor de inhoud van het werk en geven aan inhoudelijk leuk werk te doen. Dit geldt zeker voor jeugdzorg en sociaal werk. Ook op andere vlakken blijkt tevredenheid over het werken in het sociaal domein. De meeste medewerkers hebben meer dan voldoende competenties om hun werk uit te voeren en ruim twee derde is actief op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

‘Werken in het sociaal domein is fantastisch en dit onderzoek laat dit ook zien. Laten we vooral investeren in onze mensen zodat we ze kunnen behouden’, besluit Sander Wesdorp van de Nederlandse ggz.

LEES HET RAPPORT