Uitdagende stage bij Buurtwerk in coronatijd
Lotte en Stefanie zijn 3e jaars studenten van de combi-opleiding (samenwerking ROC Mondriaan en de SWKGroep) en lopen stage bij Buurtwerk. Door alle ontwikkelingen rond het coronavirus is het een andere stage dan normaal gesproken. Maar zeker niet minder interessant en leerzaam, zo blijkt.
“Het is een uitdaging om stagiairs te begeleiden in deze tijd”, zegt Charissa, werkzaam bij Buurtwerk en werkbegeleider van Stefanie en Lotte. “We zorgen er voor dat stagiairs de uren kunnen draaien die ze nodig hebben voor hun opleiding én geven er inhoudelijk een goede invulling aan. Stefanie en Lotte zijn twee actieve stagiaires. Ze zien kansen, pakken dingen actief op. En daar krijgen ze hier bij Buurtwerk de ruimte voor.”
Werk zelf indelen
Stefanie en Lotte knikken instemmend. Stefanie: “We hebben al stage gelopen bij een kinderdagverblijf en op de BSO. Daar is veel structuur, een vaste dagindeling: ‘we gaan eerst dit doen, dan dat en dan dat.’ Dat is bij Buurtwerk niet zo. Er moeten natuurlijk wel dingen gedaan worden, maar je kunt zelf indelen wanneer je welk werk doet. Dat vind ik heel positief aan deze stage bij Buurtwerk, het daagt je uit.”
Online speelochtend
De ontwikkelingen rond het coronavirus zorgen voor nóg meer uitdaging. Fysieke activiteiten organiseren in het Huis van de Wijk kan nu niet. Daarom hebben Lotte en Stefanie samen invulling gegeven aan online activiteiten. “We hebben de online speelochtend bedacht voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders”, vertelt Lotte. Het zijn activiteiten die ouders en kinderen samen kunnen doen. Spelenderwijs delen we ook weetjes en tips. Over opvoeding bijvoorbeeld. We zijn er net mee gestart en de eerste reacties zijn positief.”
Ambulante kinderrondes
De meiden hebben ook meegelopen met Charissa bij ambulante kinderrondes. Charissa: “We lopen rondes op straat en kijken waar kinderen zijn. Spelen ze zelfstandig, met een groep of met ouders? Is er iets aan de hand? Speelt er iets? Als het bijvoorbeeld regent buiten en we zien een kind alleen rondlopen of spelen, dan maken we daar een praatje mee. Het gaat hier om signaleren en opvolging geven waar nodig. Net als bij de huisbezoeken die we doen bij wijkbewoners van 75 jaar en ouder.”
Huisbezoek ouderen
Bij deze huisbezoeken zijn Stefanie en Lotte ook betrokken. Stefanie licht toe: “Met een lijst die we hebben gekregen vanuit de gemeente Rotterdam én met een Buurtwerkpas als identificatie gaan we langs bij ouderen. Zij hebben van te voren een brief van ons ontvangen. Toch weten ze niet altijd wie we zijn en waarom we langs komen. We bellen aan en maken een praatje. Hoe gaat het? Hebben ze iets nodig? We maken een verslag en geven het aan als we denken dat er een vervolgactie nodig is. Dan kan de ouderenwerker het verder oppakken.”
Stevig in je schoenen staan
Lotte schiet in de lach: “Ik weet nog goed dat we de eerste keer samen op pad gingen. Er was een man die heel erg aan het schelden was. Maar ook een mevrouw die heel erg aardig was.” Charissa schiet ook in de lach: “Ja, je komt soms in bijzondere situaties terecht en je moet echt wel stevig in je schoenen staan. Maar de meiden doen het super goed.” Stephanie reageert: “Klopt, we horen soms heftige verhalen. Over ziek zijn, overlijden, eenzaamheid. Maar ook positieve dingen, hoe mensen met deze situatie omgaan. Het is fijn dat we dit voor hen kunnen doen.”
Vertrouwen krijgen
Omdat Charissa zoveel mogelijk thuis moet werken door de coronamaatregelen komt het wel eens voor dat Stefanie en Lotte buiten in de regen huisbezoeken doen en zij thuis warm achter haar laptop zit. Charissa: “Daar voel ik me dan wel eens schuldig over.” Lotte reageert direct: “Oh, maar dat ervaren wij helemaal niet zo! Wij vinden het juist fijn dat wij het vertrouwen krijgen, dat wij ons ding wel doen, ook als jij er niet bent. En wij zijn blij dat we hier van betekenis kunnen zijn, iets kunnen doen voor een ander. Beter dan thuis zitten, staren naar een scherm en chips eten, hahaha.”
Veel geleerd
Het is duidelijk dat de meiden het goed naar hun zin hebben bij Buurtwerk. Ze hebben veel geleerd. “Zelf initiatief nemen is belangrijk”, zegt Stefanie. “Op de BSO en bij het kinderdagverblijf ga je mee in de structuur die er is. Maar bij Buurtwerk moet je echt zelf aan de slag, anders gebeurt er niets.” Lotte heeft geleerd om flexibel te zijn: “Als de structuur wegvalt, zoals nu met corona, moet je flexibel zijn en je emoties niet de overhand laten nemen. Daar kunnen we ook goed met elkaar over praten.”
Doe het gewoon!
Wat de dames ter afsluiting mee willen geven aan andere jongeren die twijfelen of werken in het welzijnswerk iets voor hen is: “Buurtwerk doet écht heel veel! Het is een mooie plek om stage te lopen. Proef overal van voordat je je mening geeft, ontdek! Zeg overal ‘ja’ op, doe het gewoon en kijk hoe het is.”